Skip to main content
wat is rss

Eenvoudige uitleg van RSS, met video

Ben je een volwaardige en heuse RSS expert? Sla dan wellicht maar beter de onderstaande introductie over en ga meteen door naar het leuke filmpje (onderaan) op het einde van dit artikel. Die is waarschijnlijk ook voor jou als black-belt-RSS-guru nog steeds erg leuk om te zien.

Denk je bij RSS echter vooral aan een mogelijke variant van de bekende pijnlijke pols door een te intensief gebruik van de computermuis? En:

  • Wil je weten hoe je behoorlijk wat tijd kunt besparen in het bijhouden van het nieuws op je favoriete websites en blogs?
  • Ben je nog (relatief) onbekend met wat RSS is of wil je gewoon weten hoe het verschijnsel van webfeeds werkt?
  • Wil je voorkomen dat je je overal moet aanmelden voor nieuwsbrieven, terwijl je niet eens weet wat ze dan je met je e-mail adres gaan doen?
  • Zie je onderstaande iconen wel op websites, maar negeer je ze omdat je eigenlijk niet weet wat voor voordeel je eraan kunt hebben?

rss iconen

Lees dan snel de onderstaande eenvoudige uitleg over RSS…

 

Korte introductie

Ben je gewend om op het internet veel te lezen door blogs en websites al surfend te bezoeken via links uit je favorieten? Dan kun je je veel tijd besparen; een zgn. RSS-lezer cq -reader is hiervoor namelijk veel sneller en praktischer. Zeker wanneer je veel verschillende weblogs in je favorieten hebt en die misschien ook nog vrij onregelmatig berichten plaatsen. Ook als lezer van deze blog zul je mijn gedachtespinsels zonder enige vorm regelmaat op je scherm vinden. Je zult hierdoor normaal gesproken een redelijke kans lopen een site als deze te bezoeken zonder dat er een nieuw artikel geplaatst is. Natuurlijk altijd gezellig om zelf een berichtje achter te laten of het commentaar te lezen van anderen, maar efficiënt is het natuurlijk niet. Ben je echter via RSS geabonneerd op Marketingland, dan krijg je automatisch een bericht dat er een nieuw artikel op deze site is geplaatst.

 

Wat is RSS dan?

RSS ofwel Really Simple Syndication is een eenvoudige manier om automatisch op de hoogte te blijven van het laatste nieuws je favoriete websites en blogs. In plaats van zelf te gaan kijken of er nieuwe berichten zijn die je nog niet gelezen hebt kan een zgn. RSS-reader dat voor je doen. Deze houdt namelijk van al je favoriete websites bij welke artikelen je al wel en niet gelezen hebt. In de reader kun je in één oogopslag van al je favoriete websites zien of ze nieuwe berichten hebben en deze vervolgens daar of via een link op de website zelf gaan lezen. Je moet je wel eerst even met behulp van een RSS-lezer ‘abonneren’ op de zgn. RSS-feed van je favoriete sites. Die feed wordt vaak met een oranje icoon aangegeven (of in het geval van Marketingland, wel hetzelfde symbool maar dan in het groen).

 

Een RSS-feed is eigenlijk het speciale internetadres van de laatste nieuwe berichten. Iedere keer wanneer daarop dan iets gewijzigd wordt krijgt je een melding. Vergelijk het maar het krijgen van een e-mail. De adres van de RSS-feed van Marketingland is bijvoorbeeld http://feeds.feedburner.com/marketingland. Je kunt zo’n adres of URL meestal krijgen door met je rechtermuisknop te klikken op een RSS-icon en vervolgens in Internet Explorer te kiezen voor “Snelkoppeling kopiëren…”. De link die je nu hebt plak je gewoon in een RSS-reader als nieuwe feed. Overigens kan bijv. Internet Explorer 7 ook als RSS-reader fungeren.

 

Een RSS-reader?

Hier zijn hele boeken over te schrijven misschien, maar ik houd het kort: Probeer de Google RSS-reader. Die is sowieso gratis, webgebaseerd en erg snel en eenvoudig in gebruik. Als je daarnaast zelf ook een blog hebt is er nog een ander erg groot voordeel dat de Google Reader voor je heeft… Dit voordeel kunt je inzetten om je bloglezers nog gemakkelijker en sneller van informatie te gaan voorzien.

 

Goede uitleg van RSS in een korte video


(directe link naar deze video voor RSS-lezers)

Wanneer je nog geen RSS gebruikt moet je zeker naar deze video kijken. Het legt je op een heerlijk eenvoudige manier uit wat RSS betekent en hoe je ermee kunt beginnen. Ook wanneer je RSS al dagelijks gebruikt is het trouwens een leuk filmpje om te kijken.

Abonneer je op de RSS-feed van Marketingland

Voldoende overtuigd van de voordelen? Dan meteen maar testen hoe het werkt! Log allereerst in op je RSS-reader (of maak nu eerst een account aan bij feedly) en voeg daar dan de volgende URL aan toe:

http://feeds.feedburner.com/marketingland

Vanaf dat moment word je voortaan automatisch via de RSS-feed op de hoogte gehouden van alle nieuwe artikelen op deze site. Natuurlijk zie ik je ook daarna nog steeds graag af en toe op de ‘normale manier’ deze website bezoeken en je commentaar bij de artikelen achterlaten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *